Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Webs d'interès Webs d'interès Mapa web Mapa web
Tornar a la pàgina principal Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
ruta Inici > L'IES Quercus implementa un programa innovador de foment de la lectura
L'IES Quercus implementa un programa innovador de foment de la lectura
Tornar Tornar
12/04/2017
 

L'alumnat dedica la primera mitja hora de la jornada escolar a fullejar llibres en silenci.

Amb la voluntat de desenvolupar l'hàbit lector i millorar significativament el rendiment acadèmic i el bagatge cultural de tot l'alumnat, l'Institut Quercus de Sant Joan de Vilatorrada implementa aquest curs 2016/17 el programa ILEC, d'Impuls a la Lectura. D'aquesta manera, els nois i noies d'ESO i Batxillerat comencen la jornada escolar amb 30 minuts diaris de lectura lliure i en silenci. En una entrevista realitzada pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esports, Yolanda Llohis, responsable del programa, assegura que "per a un bon aprenentatge és fonamental el domini de la comprensió lectora; volíem que fos un projecte transversal i no només de les àrees lingüístiques, per això el claustre va decidir reduir cinc minuts cada classe. L'objectiu final és que la lectura formi part de la vida quotidiana de l'alumnat i s'estimuli també la capacitat crítica i de concentració".

Després de trobar-se a l'entrada de l'institut amb el sofà de la lectura, els alumnes comencen el dia des de les 8 fins a les 8:30 hores amb una activitat relaxada i agradable llegint llibres que poden portar des de casa, demanar-los en préstec a la biblioteca del centre o bé agafar els exemplars disponibles a l'aula. A més, cada noi i noia té un diari on apunta la data en què comença el llibre, la data en què l’acaba i un espai destinat a aportar un comentari sobre l'obra.

També s'ha construït un "arbre de la lectura" a cada aula, una zona en què els joves santjoanencs i santjoanenques pengen fulles verdes, taronges o vermelles segons la seva impressió del llibre. En finalitzar els trimestres, les fulles de cada aula passen a un arbre general instal·lat al vestíbul del centre. D'aquesta manera, tot l'alumnat pot conèixer les valoracions dels llibres per parts dels companys i companyes, fomentant així un intercanvi d'opinions molt enriquidor.

Yolanda Llohis assenyala que "els alumnes han augmentat considerablement els seus hàbits lectors i el seu interès es va notar de seguida a les llibreries i biblioteques del poble, que ens van confirmar un increment tant en la compra com en el préstec d'exemplars. El balanç és molt positiu".

Després de l'excel·lent resposta per part de l'alumnat, l'IES Quercus va fer un pas més el passat mes de març impulsant el 1r Concurs de Booktubers. En el seu ferm compromís de treballar les TIC i impulsar el foment de la lectura, el centre públic va organitzar un certamen en què l'alumnat havia d'expressar la seva opinió i valoració d'un llibre, consolidant així el domini oral i escrit i augmentant les competències comunicatives i lingüístiques.

Recentment, una revista digital de Madrid anomenada “Lectureando” ha publicat una notícia on parla del projecte a l’Institut Quercus; i ha convidat també els responsables del programa a la “Feria del Libro” de Madrid, del dia 1 de juny, on explicaran aquesta experiència en una taula rodona.

L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada felicita l'IES Quercus per aquest excel·lent projecte i l'encoratja a donar continuïtat a aquest programa que té l'objectiu estratègic de millorar l'èxit escolar a través de la promoció de la cultura i el foment de la competència lectora.

Imatge
FotoImatge
    Ajuntament | Major, 91-93 | 08250 Sant Joan de Vilatorrada |ajuntament@santjoanvilatorrada.cat
Tel. 938 764 040 | Fax 938 764 440 | Contactar administrador | Avís legal | Crèdits | Accessibilitat
Logotip Diputació de Barcelona