Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Webs d'interès Webs d'interès Mapa web Mapa web
Tornar a la pàgina principal Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada 27-06-2019
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
ruta Actualitat > Notícies > Sant Joan de Vilatorrada ret un sentit homenatge a Lluís Companys, les víctimes de la Guerra Civil i l’alcalde Agustí Soler
Sant Joan de Vilatorrada ret un sentit homenatge a Lluís Companys, les víctimes de la Guerra Civil i l’alcalde Agustí Soler
Tornar Tornar
18/10/2016
 
L’Ajuntament i el Consell Escolar Municipal impulsen un homenatge públic a la figura del que fou President de la Generalitat de Catalunya en el 76è aniversari de la seva mort. La vila també va tenir un sentit record per a l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Agustí Soler i Fosas, assassinat a mans del govern franquista l’any 1939.

La vila de Sant Joan de Vilatorrada s’ha sumat aquest cap de setmana als múltiples actes celebrats arreu del territori català en homenatge a la figura de Lluís Companys i Jover, 123è President de la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament i el Consell Escolar Municipal van organitzar al llarg del cap de setmana diferents actes en record de l’únic president europeu elegit democràticament que ha mort afusellat, així com de totes les víctimes de la Guerra Civil espanyola. A més, la vila va tenir un sentit record per a Agustí Soler i Fosas, alcalde republicà de Sant Joan de Vilatorrada, afusellat el 8 de novembre de 1939 al Camp de la Bota de Barcelona. 

Els actes de commemoració van arrencar divendres 14 d’octubre amb un homenatge i una ofrena floral dels representants del Consell Escolar Municipal i l’alumnat dels diferents centres d’ensenyament de Sant Joan de Vilatorrada. 

Dissabte 15 d’octubre, dia en el que es complia el 76è aniversari de la mort de Companys, la vila es va bolcar en l’homenatge des de primera hora del matí. A les set, es va fer un llançament de coets des del monument de Lluís Companys amb la voluntat de simbolitzar els trets que van causar-li la mort. A les 11 del matí, l’homenatge es va traslladar a la fossa del camí de les Torres, on l’Ajuntament, entitats, agrupacions polítiques i societat civil van tenir un sentit record pel 123è President de la Generalitat, l’alcalde Agustí Soler, els 15 soldats anònims de l’exèrcit de la república assassinats el gener de 1939, i totes les víctimes de la Guerra Civil. I tot seguit, es va celebrar una marxa des de la fossa fins al monument de Lluís Companys, on va cloure l’homenatge amb el parlament de Toni Cornudella, una ofrena floral i el Cant dels Segadors. 

Lluís Companys i Jover, després d'exiliar-se a França, va ser empresonat, torturat i assassinat per les tropes franquistes al fossar de Santa Eulàlia del Castell de Montjuïc, a Barcelona, el 15 d’octubre de 1940; convertint-se, així, en l’únic president europeu elegit democràticament que ha mort executat. 

Agustí Soler i Fosas, alcalde republicà de Sant Joan de Vilatorrada del 1936 al 1938, va ser afusellat el 8 novembre de 1939. En compliment de la sentència, Soler va ser traslladat a trenc d'alba de la presó Model al Camp de la Bota, on del 1939 al 1952 van ser afusellades unes 1.700 persones durant els anys més negres del franquisme. El lloc de les execucions era el Parapet, un camp de tir militar vora del mar, al costat d'on ara hi ha el port del Fòrum, a Sant Adrià de Besòs. Un plafó de Memorial Democràtic assenyala l'indret.
Homenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
FotoHomenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
Homenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
FotoHomenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
Homenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
FotoHomenatge a Lluís Companys i les víctimes de la Guerra Civil
    Ajuntament | Major, 91-93 | 08250 Sant Joan de Vilatorrada |ajuntament@santjoanvilatorrada.cat
Tel. 938 764 040 | Fax 938 764 440 | Contactar administrador | Avís legal | Crèdits | Accessibilitat
Logotip Diputació de Barcelona