Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Webs d'interès Webs d'interès Mapa web Mapa web
Tornar a la pàgina principal Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada 24-08-2019
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
ruta Actualitat > Notícies > L'Ajuntament rep de la Diputació l'Inventari del Patrimoni Històric
L'Ajuntament rep de la Diputació l'Inventari del Patrimoni Històric
Tornar Tornar
27/12/2013
 

El passat dimarts dia 17, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local va lliurar a l’alcalde de Sant Joan de Vilatorrada, Gil Ariso, l’Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d’aquesta localitat, eina que ha de servir per establir mesures per conservar-lo, recuperar-lo i millorar-lo.

L’Ajuntament va sol·licitar a la Diputació, a través del Pla de Concertació de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat 2008-2011, la redacció d’aquest treball que haurà de servir com a document base per a la posterior redacció del Pla Especial de Protecció del Patrimoni i el seu Catàleg, com també del catàleg de masies i construccions en sòl no urbanitzable. Precisament, gran part de les edificacions d’interès patrimonial del municipi es troben en SNU, bona part d’elles dedicades a l’activitat agrícola i/o ramadera.

Amb aquest objectiu, l’inventari, que ha estat redactat per l’SPAL, amb un cost de 33.867 euros, defineix el patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Sant Joan de Vilatorrada, amb els seus nuclis de població, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Martí de Torroella i Joncadella. El treball, que s’ha desenvolupat al llarg de setze mesos, permetrà apropar-se als valors patrimonials del municipi des de tots els conceptes per garantir un coneixement general i culturalment connectat dels seus béns.

L’inventari recull una memòria amb l’estudi de l’evolució urbana i històrica del municipi, l’estudi de paisatge i la carta arqueològica actualitzada. S’han confeccionat les fitxes corresponents als 94 elements inventariats, explicats en un total de 137 fitxes, que segons la seva naturalesa i el tipus de valors associats es poden classificar en béns arquitectònics i urbanístics, béns arqueològics i paleontològics,  i béns ambientals i paisatgístics. D’entre ells, cal destacar la recuperació per a la història de la torre del Telègraf, l’antic mas de la Barraca Vella, que conserva nombroses tines del seu passat vitivinícola, el forn de maons de Can Pla Vell o la Pedra del Sacrifici i les fites de terme de Montconill. 

A l’inici dels treballs, l’Ajuntament, amb l’equip de treball, va convocar el veïnat del municipi per assabentar-lo dels objectius, cosa que es va traduir en la col·laboració dels santjoanencs amb l’aportació de documents i fotos antigues i de permetre l’accés a les seves antigues masies.

A l’acte de lliurament, també es va comptar amb l’assistència del president de l’EMD de Sant Martí de Torroella, Artur Gannau, del 2n tinent d’alcalde, Jordi Pesarrdona  i del regidor de Medi Ambient, Ramon Planell. L’equip redactor va fer una presentació en power point per explicar el contingut el treball.       

 

Sant Joan de Vilatorrada
FotoSant Joan de Vilatorrada
    Ajuntament | Major, 91-93 | 08250 Sant Joan de Vilatorrada |ajuntament@santjoanvilatorrada.cat
Tel. 938 764 040 | Fax 938 764 440 | Contactar administrador | Avís legal | Crèdits | Accessibilitat
Logotip Diputació de Barcelona