Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Webs d'interès Webs d'interès Mapa web Mapa web
Tornar a la pàgina principal Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada
ruta Inici > Sant Joan de Vilatorrada aprova la sol·licitud d'adhesió a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC)
Sant Joan de Vilatorrada aprova la sol·licitud d'adhesió a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC)
Tornar Tornar
11/04/2017
 
L’Ajuntament considera aquest pas com una oportunitat de promoció de la Fira Embarrats i dels actius i exponents del patrimoni industrial santjoanenc. 

El ple de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada va a aprovar dijous 6 d’abril la sol·licitud d’adhesió del municipi a la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC). L’aprovació es va fer per unanimitat amb el suport de tots els grups polítics amb representació al consistori. 

La XATIC és l’associació que agrupa l’oferta de turisme industrial més àmplia de Catalunya:  Museus, Centres d’Interpretació, Antigues Fàbriques o Mines d’arreu del territori català. L’associació, que es va formar l’any 2006, agrupa a dia d’avui més de 25 localitats de gran diversitat que tenen en comú un important i variat llegat industrial que permet conèixer a fons la revolució industrial de Catalunya i, amb ella, la transformació del territori i de la societat catalana contemporània. La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, doncs, té com a objectiu generar una línia d’actuació comuna com a eina de projecció, atracció de visitants i creació d’activitat econòmica i cultural en l’entorn del turisme industrial.

Programa estable de visites a les fàbriques locals

L’adhesió de Sant Joan de Vilatorrada a la XATIC respon a la voluntat de l’equip de govern de consolidar, potenciar i donar a conèixer el passat industrial del municipi com a actiu identitari, cultural, econòmic i turístic de referència. Per tot plegat, un dels primers i destacats projectes que s’impulsaran serà l’organització de visites guiades anuals i obertes al públic per les fàbriques de la vila (ara es disposa de Cal Gallifa),  i que es complementaran amb les visites teatralitzades que ja s’ofereixen actualment durant la Fira Embarrats i que tenen una excel·lent resposta per part dels visitants. 

Eduard Mata, regidor de Turisme, afirma que “el nostre objectiu és promocionar la Fira Embarrats i els actius, valors i història del patrimoni industrial santjoanenc. Tenim molt a ensenyar i volem portar el projecte un pas més enllà fent-lo permanent a Sant Joan. I això passa per oferir visites estables que ajudin a interpretar i conèixer el nostre passat i a revitalitzar espais icònics del municipi”. En aquesta línia, Mata avança que “ja hem començat a treballar en la elaboració de material expositiu i documental que ens permeti poder fer una visita guiada o un centre d’interpretació provisional. I pròximament, esperem rehabilitar algunes zones d’aquests fàbriques per tal d’acondicionar-les a les futures visites”.

Plataforma de ressò nacional i internacional

Sant Joan de Vilatorrada també podrà posicionar i difondre el fet industrial local -tant a nivell català i espanyol com a l’estranger- gràcies a la participació de la marca XATIC –sota el paraigües de l’Agència Catalana de Turisme i de la Diputació de Barcelona- en fires de referència en el sector del turisme com B-TRAVEL -que se celebrarà a finals d’aquet mes d’abril i on la XATIC, per primer cop, disposarà de l’estand B-industrial- o Fitur

Taula de Turisme de Sant Joan de Vilatorrada

En paral·lel, des del passat 27 de gener, l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada ha iniciat les reunions per a la constitució d’una Taula de Turisme; un espai de col·laboració i cooperació entre els agents públics i privats amb l'objectiu de compartir coneixement i experiències, l’ús eficient dels recursos disponibles i l’adopció de mesures de millora de la competitivitat del sector turístic santjoanenc. Durant la propera reunió de treball, prevista pel mes de maig, la constitució de la taula ja es podria fer oficial.

Cal Gallifa
FotoCal Gallifa
    Ajuntament | Major, 91-93 | 08250 Sant Joan de Vilatorrada |ajuntament@santjoanvilatorrada.cat
Tel. 938 764 040 | Fax 938 764 440 | Contactar administrador | Avís legal | Crèdits | Accessibilitat
Logotip Diputació de Barcelona