En aquella època, ni Sant Martí de Torroella ni Santa Maria de Joncadella ni Sant Joan de Vilatorrada no eren el que avui coneixem com a pobles, sinó que s’anomenaven parròquies. La gent vivia en masos aïllats, no hi havia un nucli establert i el punt de reunió era la parròquia. El fet que predominés el terreny agrícola feia que Sant Martí tingués més pes específic i va esdevenir poble abans que Sant Joan.
El municipi de Sant Martí de Torroella es va formar l’any 1833 i Sant Martí va ser el cap d’aquest municipi –integrat per Sant Martí, Sant Joan i Joncadella- ja que tenia majoria demogràfica respecte a Sant Joan. Els dos nuclis de població més importants eren Sant Martí i Joncadella, factor que venia propiciat pel fet que per Sant Joan no passava cap via de comunicació important, mentre que per Sant Martí i Joncadella, hi passava el camí que anava de Manresa a Cardona. Ara bé, aquesta capitalitat es va anar perdent amb la implantació de la indústria fabril a Sant Joan i el gran creixement d’aquesta població a causa del fenomen de la immigració. I així, l’any 1905 la seu del municipi es va traslladar al nucli urbà de Sant Joan de Vilatorrada. Mentrestant, Sant Martí va mantenir l’estructura de cases disperses, i l’any 1982 es va constituir com a Entitat Municipal Descentralitzada (EMD), ateses les diferències que presentava quant a identitat, serveis i gestió envers el cap municipal.
Etimologia
El nom de Torroella, derivat del llatí turricella, que vol dir torre petita, és probablement degut a la torre que hi havia en aquest lloc. Era una de les moltes torres de defensa, o petites fortaleses, que en segles medievals es van construir arreu de la comarca durant la repoblació.